Inspiration

Tomgang eller teamudvikling?

Vi siger, at mangfoldighed skaber værdi – men mange arbejdspladser oplever, at det også skaber spændinger og ineffektivitet, når mennesker skal arbejde sammen. Teams kræver fokus og træning – og her kan værktøjet DiSC give overblik og indsigt.

Det gnaver som en lille orm, når sidemakkeren igen er evigheder om at komme til sagen. Og når teamets pedant, skal alle(!) data igennem for at være helt overbevist om det åbenlyse.

Vi ved, at vi skal omfavne forskellighed, men det kræver tid og ressourcer at udnytte de muligheder for synergi, der ligger i ethvert team. Og alt for mange ledere prioriterer ikke opgaven. Konsekvenserne er frustrationer, tabt arbejdsglæde, høj medarbejderomsætning, silokultur og manglende fælles mål – for bare at nævne nogle få.

Teamwork skal trænes

Det er nemlig ikke uden grund, at man i erhvervslivet taler om forskellighed som en ressource og drivkraft. Når teams – og det gælder både projekt-, afdelings- og lederteams – sammensættes af forskellige personligheder og kompetencer, kan det fremme både innovation og produktivitet. I hvert fald, når man forstår at sætte forskelligheden i spil på den rigtige måde. Men tæt samarbejde stiller store krav til individerne. Til deres sociale kompetencer og evne til at reflekterer over den adfærd, de fleste naturligt udvikler ved teamarbejde – adfærd, som kan koste dyrt på både trivsel og bundlinje.

Forskere på Stanford University opstillede i 2007 en liste over faktorer, der gør teams ineffektive. Her finder man bl.a. manglende evne til at give konstruktiv feedback, så kritikken i stedet skaber spændinger og konflikter. På listen står også dominerende adfærd, der kan få resten af teamet til at miste fokus på det relevante. Der bliver derfor ikke lyttet, og de bedste idéer kommer aldrig på bordet. Begge dele kan undgås, hvis teamet er bevidst om sine muligheder og begrænsninger.

Kortlæg potentialet

Vil man arbejde med sit teams trivsel og performance, er Everything DiSC® et effektivt værktøj. Det giver jer mulighed for at kortlægge teamets såvel som de enkelte medarbejderes styrker og adfærdsbegrænsninger. I får indsigt i hver deltagers adfærdspræferencer og i de gruppedynamikker, der hersker i teamet. Med den indsigt i bagagen vil det stå klart, hvorfor én kollega er lang i spyttet, og en anden har brug for at vende hver en sten. Forståelsen og respekten øges, og der skabes et helt nyt afsæt for at opnå fantastiske resultater – i fællesskab.

Når vi hos Intenz anvender Everything DiSC® i teamudvikling, besvarer alle deltagere en række spørgsmål , der kortlægger deres DiSC-profil. De får herefter en individuel tilbagemelding med Intenz’ konsulent, hvor de får indblik i deres egne styrker og udfordringer og i deres rolle i teamet. Efterfølgende deltager alle i en fælles workshop, hvor de får en bedre forståelse for forskellige profiler og deres kommunikations- og adfærdsmønstre. Teamet kortlægger nu sammen deres formål, styrker og begrænsninger, og de udarbejder en action plan for deres fremtidig arbejde.

Intern DiSC-ekspert?

DiSC kan imidlertid bruges til meget andet end teamudvikling. Værktøjet kan anvendes i en lang række sammenhænge, hvor det skaber struktur, overblik og højner kvaliteten. Det kan være i forbindelse med f.eks. rekruttering, MUS, salgs-, team- og lederudvikling. Bruger I DiSC ambitiøst og struktureret, er der derfor både praktiske og økonomiske fordele ved at lade én eller flere nøglemedarbejdere uddanne til virksomhedens egne interne DiSC-eksperter. Hos Intenz kan vi også tilbyde en Everything DiSC®-certificering, der giver jer adgang til at anvende værktøjet til både grupper og individuelle medarbejdere. Certificeringen giver en grundig indsigt i Everything DiSC® og instruktion i, hvordan I giver tilbagemeldinger på DiSC-profileringer på en etisk og behagelig måde.

 

Der er masser af certificeringer på markedet. Hos Intenz valgte vi Everything DiSC®, da det er et både udbredt og anerkendt profilværktøj. Samtidig er det enkelt og brugervenligt for både konsulent og deltager – og så kan det tilpasses. Især det sidste falder godt i tråd med vores ambition om aldrig at køre på autopilot. I stedet møder vi hver ny kunde og udfordring med nysgerrighed og engagement, frem for kassetænkning og rigide processer.

Hvis du vil høre mere om, hvordan vi hos Intenz har hjulpet andre virksomheder med teamudvikling, eller er du nysgerrig efter at vide, hvad DiSC kan anvendes til hos jer? Så kontakt Elsebeth Wegeberg – 22122253 / ewc@intenz.com.

DEL

Ønsker du at vide mere

Elsebeth er konsulent i Intenz og har siden 2011 arbejdet med bl.a salgs-, kultur- og ledelsesudvikling. Hun er desuden certificeret i DISC personprofiler og tilbyder individuel coaching og sparring i forbindelse med udviklingsforløb.

Elsebeth Wegeberg – konsulent
Tlf. +45 22 12 22 53
E-mail ewc@intenz.com