Video: Strategi-eksekvering kræver en målrettet indsats
Jes Graugaard
Når virksomheder lægger en ny strategi, kommer strategien i 70% af tilfældene aldrig for alvor til at virke efter hensigten.
De 70% er ikke et tal, vi kan gå i retten med, men gennem årene har vi været i dialog med et trecifret antal virksomheder – store såvel som små – og empirien er tydelig: Det er overordentligt vanskeligt at omsætte de gode idéer og de ellers gennemtænkte planer til adfærd. Og dermed ender virksomheden med et såkaldt eksekveringsgab – et gab mellem den kurve, der viser den ønskede udvikling, og den kurve, der viser den reelle udvikling. Og den difference kan være uhyggeligt stor.
Rigtig ofte møder vi virksomheder, hvor ledelsen står måbende og stiller sig selv spørgsmålet: What the fuck happened? Eller rettere: Hvad er det lige, der IKKE skete – og hvorfor ikke?
Alle virksomheder er naturligvis forskellige, men i langt de fleste tilfælde er svaret det samme – I har ikke fået den adfærdsændring, I gik efter, og det skyldes et eller flere af disse tre forhold:
Hvordan gør du ledelse til den drivkraft, der får jer hurtigere i mål?
6 moduler over 6 dage giver dig de 6 vigtigste værktøjer til at skabe bedre ledelse.
Du får indsigter i, hvordan du skaber mest muligt momentum og fremdrift på jeres mål – og hvordan du gør ledelse til den drivkraft, der får jer hurtigere i mål.
Manglende Sense of Urgency
Der skal være en vilje i organisationen til at rykke på tingene – nu. Medarbejderne skal være motiverede til at agere på en ny måde. Hvis I skal have en adfærdsændring (og det skal I, hvis I skal flytte noget), er der behov for, at kulturen er sådan, at medarbejderne gør tingene og ikke bare taler om dem.
Manglende eksekveringskraft
Én ting er at ville – noget andet er at kunne. Hvis adfærdsændringen udebliver, kan det være, at organisationen mangler eksekveringskraft. Måske ligger udfordringen i manglende vilje og holdninger, der ikke flugter med den nye strategi, men det kan også være, at der simpelthen mangler viden og færdigheder. I skal derfor sikre jer, at medarbejderne rent fagligt er klædt på til at kunne agere i tråd med jeres ønsker.
Manglende ledelse
Hvis I skal lykkes, skal lederne være dygtige nok. Og ikke nok med det – de dygtige ledere skal udføre og prioritere de rigtige opgaver. I langt de fleste tilfælde overtrumfer driftsopgaverne udviklingsopgaverne, ligesom driftsopgaver har det med at æde store bidder af den tid, som ellers burde bruges på ledelsesopgaver. Samtidig kan det være vanskeligt for mange ledere at arbejde med mennesker, der skal igennem en transformationsproces, når man som leder står i præcis samme situation.
Disse tre forhold er oftest de primære årsager til, at strategier ikke bliver ført ud i livet på den mest optimale måde – eller bare forbliver på jorden uden at få luft under vingerne.