Uden dine medarbejderes tillid, får du ingen succes som leder!

Er du troværdig i dine medarbejderes øjne? Og er det overhovedet vigtigt? Læs med her. For om et øjeblik vil begrebet ’at være på bølgelængde’ få helt ny betydning for dig …

Picture of Morten Hagen

Morten Hagen

Du har helt sikkert hørt dine omgivelser sige ting som ’Jeg har ikke rigtig fidus til ham’, eller ’min mavefornemmelse siger mig …’ Det kan lyde luftigt, men der er faktisk mere substans i den type udtalelser, end man umiddelbart skulle tro. Og er du leder, kan det være den faktor, der afgør, om du får succes.

Tillid som brændstof

En undersøgelse fra UNC, Kenan-Flagler Business School af Kimberly Schaufenbuel viser, at hele 14 centre i hjernen aktiveres på medarbejdere, der oplever tillid til den leder, de står overfor. Når de bogstaveligt talt oplever at de er på bølgelængde, fordi der er tillid. Det er her væsentligt at skelne mellem forudsigelig tillid og sårbarhedsbaseret tillid. At du er pålidelig og forudsigelig som leder gør det nemlig ikke alene. Det er den sårbarhedsbaserede tillid, der får os virkelig på bølgelængde – når vi ved, at vores ledere har de bedste intentioner, og vi oplever, at der er plads til, at vi kan være sårbare over for hinanden. I så fald aktiveres ’de rigtige centre i hjernen’ – dem, der åbner for opmærksomhed, styrker relationer og skærper læring. Der opstår med andre ord ’resonans’ – et ”sweet spot”, hvor både teamwork, produktudvikling, forandringsprocesser og andre organisatoriske processer får medvind, og I sammen kan levere fantastiske resultater.

Uden tillid lytter ingen

Modpolen, hvor medarbejderne ikke oplever tillid, kender du sikkert også. Og det er knapt så sjovt. Her lukker 11 af de føromtalte 14 systemer i hjernen ned. Der bliver oven i købet aktiveret seks andre centre, der modarbejder det konstruktive arbejdsklima ved at øge mistillid og forbehold. Under de omstændigheder opstår der en ’dissonans’, der lukker for læring og forandringsvilje hos medarbejderne. Som leder vil du opleve, at du bliver mødt med en mur af skepsis og reaktiv adfærd – og herefter er det op ad bakke!

To-sidder-og-snakker_gradient

Brug for et skub i den rigtige retning?

Book 45 minutters online sparring, hvor vi sammen kigger ind i disciplinen ledelse og får sat det i perspektiv til jeres virkelighed og behov. 

Vores kunder fortæller, at tiden er givet godt ud. 

Vil du have mere viden?

Få løbende viden om og konkrete redskaber til at skabe en organisation, der er værd at investere i. Verden har brug for flere organisationer, der er værd at investere i. Som kunde, partner, aktionær og medarbejder. Som menneske. Kom med her, og få indblik og konkrete redskaber til at skabe en organisation, der er værd at investere i. Nøgleordene er adfærd, mindset, vaner, strategi, ledelse, kultur og salg – og målet er en bedre verden.

Ser du og dine lederkolleger ens på tingene?  

Prøv vores Culture Alignment analyse og afdæk, hvor enige I er i jeres ledergruppe

Det er noget for dig hvis du:

      • Er virksomhedsleder som sætter ambitiøse mål og gerne vil sikre, at du har alle i ledergruppen med 
      • Er en del af en ledergruppe og gerne vil sikre, at I har samme forståelse af de mål i jagter og den adfærd det kræver 
      • Er HR-ansvarlig og ønsker en kvalificeret dialog om kulturen i din virksomhed