Skab en mere effektiv salgsorganisation med Sales Enablement

Salg er på mange måder som hjertet i menneskekroppen. Alt går i stå, når det ikke fungerer.

Michael Kaalby Mortensen

Michael Kaalby Mortensen

Salg er på mange måder som hjertet i menneskekroppen. Alt går i stå, når det ikke fungerer. Jeg taler ikke om at salgsafdelingen er hjertet – men at salg som funktion er nøglen og omdrejningspunktet for virksomhedens succes.   

Det er en markant forskel fra tidligere. For i dag er store dele af organisationen involveret i at udvikle og gøre salg muligt. Det stiller helt andre krav til at få succes med salgsudvikling og undgå at stå tilbage uden effekt.  

Normalt vil en salgsorganisation, som skal sælge mere, gå direkte til at diskutere indsatser, mål, kampagner og salgskompetencer. Men undersøgelser viser, at det bedre kan betale sig at analysere og forstå en håndfuld afgørende områder for at sikre, at man træffer de rigtige valg og for at muliggøre de forandringer, der skal til for at styrke salget. 

Øget omsætning, bedre effektivitet og større dækningsbidrag

I Danmark tester salgsforsker Karina Burgdorff Jensen Sales Enablement hos en gruppe B2B virksomheder indenfor forskellige brancher. 

Resultaterne viser indtil videre øget omsætning (de testede virksomheder har øget deres omsætning med mellem 5 % og 23 % og har holdt dette i minimum 6 måneder), større dækningsbidrag, bedre effektivitet i salgsafdelingen og mere agilitet. 

Hvad er Sales Enablement egentligt?

Du har måske hørt om Sales Enablement før. Der findes tre forskellige retninger af Sales Enablement. 

Den første handler om teknologi og værktøjer og fokuserer på, hvilke digitale værktøjer, der kan skabe bedre salg. 

Den anden handler om content – og har fokus på, hvordan marketing, budskaber og sælgere kan skabe bedre sammenhænge og storytelling, som kan skabe mere sammenhæng og dermed mere salg. 

Sidst men ikke mindst er der Sales Enablement som strategisk metode til udvikling af salgsorganisationer. 

Det er den sidste, du vil blive præsenteret for her.

Gratis viden og værktøjer 
Vi har aldrig delt det før 
Der er 100’vis af håndtag at trække i og knapper at skrue på for at lykkes med at omstille salget til kundernes nye måder at købe på.
 
Du får ALT vores bedste indhold i form af guides, læringsvideoer, værktøjer og hands-on øvelser til at få varmere leads, lukke flere salg og skabe en mere effektiv salgsorganisation – og vi holder dig opdateret når vi tilføjer nyt indhold som hjælper dig med at øge salget.
 

Hvad gør, at nogle virksomheder har succes med Sales Enablement, mens andre fejler?

Formålet med Sales Enablement er skabe en velsmurt salgsmaskine og at gøre det nemmere for salgsstyrken at gøre det, de er sat i verden for – nemlig at sælge. Undersøgelser viser desværre, at kun 33% af sælgeres tid faktisk bruges på at sælge (CSO Insights). 

Grundene er mange: Mangel på aktivitet og engagement i organisationen, udfordrende systemer, vanskelig adgang til de rette materialer, manglende struktur på salgsprocessen, den forkerte træning og coaching m.m. 

De salgsorganisationer, som lykkes med at skabe mere salg og øget effektivitet, arbejder bevidst med en håndfuld afgørende områder, som er vist i modellen neden for.

Sales Enablement modellen er udviklet i samarbejde med salgsforsker Karina Burgdorff Jensen og er testet i danske virksomheder.

SE

Kunder

Med udgangspunkt i jeres strategi og mål, som I skal have styr på for at vide, hvad I skal enable (Læs evt. artiklen om hvad din salgsstrategi bør indeholde), handler det først ofremmest om at blive skarpe på at kortlægge kunderejsen.  

Kunderejsen består af de oplevelser og touchpoints en kunde har, fra potentiel kunde til faktisk kunde.  

Kunderejsen skal du bruge til at skabe en effektiv salgsproces, så I ved, hvordan og hvornår I skal dialog med kunderne. 

Alt for ofte tager salgsprocesser ikke udgangspunkt i kundernes måde at købe  – altså kunderejsen – og det betyder, at salgsstyrken spilder alt for meget tid på kunder, som ikke er klar til at lytte eller tale med dem.  

Du ved det nok egentlig godt – og det er næsten for banalt. Men det er sandheden: Kunderejsen har ændret sig markant inden for salg de sidste par år, hvor digitalisering for alvor har nået B2B salg og mere komplekse købscentre er normalen. 

Lederskab og Incitamenter

En af de vigtigste forudsætninger for at lykkes med Sales Enablement er, at topledelsen kommitter sig til at arbejde mere struktureret med udvikling af salgsorganisationen. 

Undersøgelser viser, at i de tilfælde, hvor topledelsen har købt ind på vigtigheden af Sales Enablement, når salgsorganisationen målene 74% af tiden kontra 58% uden topledelsens opbakning. 

Ved B2B salg er der i gennemsnit 3,7 kundefunktioner involveret internt i salgsprocessen. Det betyder at samarbejde internt er helt afgørende for at lykkes med at skabe effektivitet i salget og at incitamenter og KPI’er ikke modarbejder samarbejde på tværs af funktioner. 

Desværre sker det også alt for ofte at individuelle incitamenter modarbejder den salgsadfærd, man sigter efter. Fx at sælgerne skal skaffe nye kunder, men bliver målt på og belønnet for salg til eksisterende kunder.

Det afgørende spørgsmål er, om I har struktureret alle bonusser og aflønninger efter, hvor i salg og service I skaber værdi for kunden?  

Samarbejde & Processer

Sælgerne udtrykker, at den største udfordring ikke er kundernes prispres eller konkurrenternes modsvar.  Nej, det er det samspil, som de har med eget hus, kolleger og interne processer. Hele 62% af sælgerne ser det som den største udfordring.  

Det bør i gøre noget ved, hvis I skal lykkes med at skabe større effektivitet i salget.  

Til en start kunne vi spørge sælgerne, hvad der stjæler deres tid? Er der klare roller og ansvar, når det kommer til interne processer? Er vi gode til at dele relevant viden med hinanden på tværs af funktioner?  

Ofte viser det sig også, at effektivitetstab sker i overleveringerne mellem funktionerne gennem hele salgsprocessen.  

Fx at leads fra marketing ikke bliver fulgt op af salg. Årsagen er ofte uklare aftaler mellem salg og marketing. Resultatet er, at de to områder drives sideløbende i stedet for sammen.  

Kompetencer & Beslutningskraft

For at lykkes med at skabe en effektiv salgsmaskine kræver det selvfølgelig, at salgsstyrken har de rigtige kompetencer og har beslutningskraft til at få tingene til at ske effektivt. 

Der findes et hav af forskellige tilgange til salg, som stiller krav til mange forskellige salgskompetencer.  

Udfordringen er, at de fleste salgsorganisationer ikke bevidst har valgt deres tilgang til salget, og det betyder, at effekten af salgsudviklingen udebliver fordi man ender med at træne og udvikle det forkerte. 

Ustruktureret eller manglende træning betyder fald i lukkeraten på 20%, mens struktureret, vedvarende træning med bevist metodevalg øger lukkeraten med 10%. 

Der er altså stort potentiale i kompetenceudvikling, men det tænker jeg, du allerede ved. Så det er helt afgørende, at I vælger den rigtige salgsmetode. Her kan du læse mere om hvordan I vælger den rigtige salgsmetode. 

Selv hvis sælgerne og salgslederne har de rigtige kompetencer, sker det ofte, at de ikke har beslutningskraft til at træffe beslutninger, som er til gavn for kunderne. 

Ofte skal sælgerne have clearet og solgt ting internt, som gør det mere besværligt for kunderne og for sælgerne at sikre høj effektivitet i salget. Fx at sælgerne skal tilbage internt og have godkendt rabatter i stedet for at kunne lukke salget med det samme.  

Svaret findes ofte i at styrke salgsstyrkens kompetencer og øge deres mandat til at træffe beslutningerhvilket skaber en bedre kundeoplevelse og større effektivitet gennem hele salgsprocessen. 

Teknologi og Business Intelligence

I bund og grund handler det om, at salgsstyrken har værktøjerne og teknologien til rådighed til at gøre dem i stand til at sælge effektivt, frem for at teknologien udgør en hæmmende faktor.  

Har sælgerne de rigtige tools til at afholde virtuelle salgsmøder uden at spilde tid på teknik, som driller. Har vi et CRM-system, som gør det nemt for sælgerne at holde styr på deres salg i en travl dagligdag?  

Samtidig fylder det at give kunderne nye indsigter i salg mere og mere igennem det meste af salgsprocessen. Det stiller krav til, at I har effektive metoder til at finde frem til indsigter gennem data og er gode til at dele dem så hele salgsstyrken nemt kan gøre brug af indsigterne i salget.  

Et eksempel er, at Business Intelligence sidder inde med brugbar viden, som sælgerne kan bruge i deres salgsarbejde, men sælgerne får det ganske enkelt ikke brugt. Grundene kan være mange – de ved ikke at det findes, de er ikke klædt på til at bruge detde kan ikke se, hvordan det kan styrke deres salg eller noget helt fjerde. 

Et spadestik dybere?

Inden for hvert område i Sales Enablement modellen er en række evidensbaserede værktøjer, som gør det nemmere for jer at udvikle salget, men det kræver mere end en blogpost at sætte ord på.

Der er tale om et evidensbaseret salgsudviklingsprogram.  i stedet for at kaste jer direkte ud i at diskutere indsatser, mål, kampagner og salgskompetencer, bør du starte med at kigge ind i områderne i Sales Enablement modellen, når du vil styrke dit salg. 

Hvis du er interesseret I at dykke mere ned i, hvordan du lykkes, kan du se vores on-demand webinar om Sales Enablement eller du kan tage Sales Enablement testen som giver svar på, hvilke områder I bør starte med.  

 

Michael Kaalby Mortensen

Michael Kaalby Mortensen

7 videoer på 7 dage

Mads-

Sælg mere med en B2B Sales-Playbook​

Kom med på vores gratis 7 dages e-mail challenge om salg, hvor du lærer at: 

 • Bruge nye metoder fra salgsforskning til at øge salget 
 • Bygge en B2B salgs-playbook som gør jeres salg mere effektivt 
 • Skabe sammenhæng mellem strategi, taktikker og salgsadfærd 
 • Eksekvere salgs-playbook’en og skabe nye vaner i salget

Få adgang til alt vores indhold til at skabe mere salg ​

Du får blandt andet adgang til:
 

✔ +10 webinarer med konkrete råd og værktøjer til hvordan I udvikler og øger salget på kort og lang sigt 

✔ Guides udgivet i samarbejde med salgsforskere, som viser dig hvordan I får en mere effektiv salgsorganisation 

✔ En stor pakke med læringsvideoer til salgsledelsen, som flytter jeres sælgeres resultater 

✔ Hands-on træningsøvelser som styrker jeres salgsfærdigheder i samtlige faser af kundemødet 

✔ Adgang til analyser som giver dig svar på, om I bruger de mest effektfulde metoder og værktøjer i salget (udarbejdet af en salgsforsker) 

✔ Plus flere ressourcer til at hjælpe dig med at styrke salget (og vi tilføjer løbende mere indhold) 

7 VIDEOER PÅ 7 DAGE

Mads-

Sælg mere med en B2B Sales-Playbook​

Vi har udviklet en gratis 7-dages salgs-challenge, hvor du lærer at anvende nye metoder fra salgsforskning til at udvikle en effektiv og top-performende salgsorganisation, som er tilpasses den moderne kunderejse.

Få adgang til:

 1. Skab sammenhæng mellem strategi, processer og adfærd i salget
 2. Sådan skaber du bedre købsoplevelser gennem hele kunderejsen
 3. Sådan forbedrer I jeres hitrates i det fremtidige salg
 4. Sådan øger du effektiviteten og sikrer mere salgstid
 5. Sådan undgår du at jeres salgsudvikling fejler
 6. Sådan måler du, om I er på rette vej
 7. En salgs-playbook som øger salgsresultaterne